Етрурски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Етрурски јазик
mechl Rasnal
Зборуван во: Апенински полуостров
Исчезнување: 1 в.п.н.е.
Јазично семејство: изолирани
 Етрурски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Етрурскиот јазик е мртов јазик кој го зборувале древните Етрурци, за кој нема податоци за неговото потекло. Најраспространетата верзија за неговото потекло се јавува со верзијата на Игор Дјанков за сродството со изумрените хуријски и урартски јазици, која станува поверодостојна. Во секој случај, неговата морфологија осетно го оддалечува од секој индоевропски јазик. Во тоа време постојат незначителни хипотетички лексички совпаѓања со хатскиот јазик, коин може да се објаснат со населеноста на предците на Етрурците во Мала Азија.

Во последните 100 години е постигнат значаен напредок во изучувањето на етрурскиот јазик: идентификувани беа многу граматички форми, до тој степен на сигурност за значењето на 200 зборови. Сепак, за дешифрирање на целиот јазик сѐ уште е прерано.


Видете исто така[уреди]