Енисеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Сливот на Енисеј

Енисеј (руски: Енисей) е најголемиот речен систем којшто тече кон Северен Леден Океан. Речниот систем во кој се уште и реките Ангара и Селенга е долг 5.539 км, а со тоа е напеттото место по должина во светот. Извирајќи во Монголија, Енисеј продолжува да тече низ централен Сибир заедно со Ангара и Селенга кон Енисејскиот Залив и Карското Море.

Покрај целиот речен систем се изградени многу моќни хидроцентрали во светот, а притоката на Енисеј Ангара е река на која се изградени најмоќните хидроцентрали на светот. Реката поминува низ областа на тајгите, а реката ја преминува и Транссибирската железница минувајќи низ градот Краснојарск.

Горен Енисеј[уреди]

Енисеј во почетокот на своето течение се нарекува Горен Енисеј којшто е составен од реките Биј-Хем која извира помеѓу планините Источен Сајан и северните делови од Тану-Ола кај Тува, и од реката Каа-Хем којашто извира во Даркад во Монголија.

Долен Енисеј[уреди]

Поглед на Енисеј од Транссибирската железница кај градот Краснојарск.

Јужно од Опско-енисејскиот канал реката Енисеј се нарекува Долен Енисеј и истата поминува низ Тунгузија и во близина на областа која во 1908 г. била погодена од метеорит. Целата околина покрај овој канал е со тундра, а последниот град низ којшто поминува (завршува) каналот е Дудинка којшто е споен со Краснојарск.

Реката е пловна, но кон нејзините северни текови, таа преку зима е замрзната, па затоа за кршење на мразот се употребуваат бродовите наречени мразокршачи.

Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]