Дрина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Дрина
Drina

Реката Дрина близу Мали Зворник, Србија
Извор Босна и Херцеговина, помеѓу падините на планините Маглиќ и Пивска планина
Утока Сава, на Српско-Босанската граница помеѓу Црна Бара и Босанска Рача
Земји во сливот Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора
Должина 346 km
Прос. истек од 125 m³/s кај устието на Чехотина до 370 m³/s кај устието на Дрина во реката Сава
Сливно подрачје 19,570 km²

Реката Дрина (346 km [1]) припаѓа на Црноморсикт слив, а настанува со спојување на реката Тара и Пива кај Шчепанското поле (надморска височина 470 m). Сливното подрачје ги опфаќа југозапдниот и западниот дел на Србија, северниот дел на Црна Гора и источниот дел на Босна и Херцеговина.

Мостот на Мехмед паша на реката Дрина кај Вишеград

Правецот на нејзиниот тек е од југ кон север и има доста притоки. Поголеми притоки од лева страна се: Сутјеска, Бистрица, Прача, Дрињача и Јања, а од десната страна: Чехотина, Лим, Рзав, Љубовиќа и Јадар.

Наводи[уреди]

  1. Мала училишна енциклопедија, стр. 88. ISBN 86-331-2950-7