Демографија на Свазиленд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Динамика на населението (1961 - 2003)

Според податоци од 2006 година, населението на Свазиленд изнесува 81 188 луѓе.

Старосна структура[уреди]

(2005)

  • 0-14 години: 26,4% (мажи 10 839/ жени 10 601)
  • 15-64 години: 67,4% (мажи 26 709/ жени 28 025)
  • над 65 години: 6,2% (мажи 1 622/ жени 3 392)

Коефициент на плодност[уреди]

Етнички состав[уреди]

Поголемот број од населението на Свазиленд се етнички свази, со мал процент на мешано население со белци. Во последно време во Свазиленд се доселуваат емигранти од Мозамбик и доселеници од Португалија.

Религија[уреди]

Најголема религија во Свазиленд е христијанството, но сепак тоа помешано со локални верувања и обичаи.

Јазик[уреди]

Јазикот свази е дел од групата на банту-јазици кој се зборува во Свазиленд и ЈАР. Јазикот го зборуваат околу 2,5 милиони луѓе и се учи во училиштата. Тој е службен јазик во Свазиленд, заедно со англискиот и е еден од 11-те службени јазици во ЈАР.

Наводи[уреди]

Надворешни врски[уреди]