Демографија на Океанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Oceania

An orthographic projection of geopolitical Oceania.
Местоположба на Океанија

Деномин Океанец
Површина 8,506,427 km2 (3.28 sq mi)
Население 34,648,283
Држави
Зависни територии
Јазици
Временски зони од UTC+8 (АЗСВ) до UTC-6 (Велигденски Остров)
Најголеми градови Сиднеј
Мелбурн
Бризбејн
Перт
Окленд

Демографијата на Океанија ги опфаќа населението, јазиците, религијата и другите демографски карактеристики на овој континент. Дефиницијата за тоа кои региони ги опфаќа Океанија варира. Според ООН, Меѓународниот олимписки комитет и голем број атласи и научни изданија, во Океанија спаѓаат Австралија, Нов Зеланд и сите острови во Тихиот Океан, со исклучок на Малајскиот Архипелаг.[1][2][3] Географски, Океанија се дели на Полинезија, Меланезија, Микронезија и Австралија со Нов Зеланд.

Демографија по земја[уреди]

Во подолната табела се наведени демографските статистики на сите населени држави и зависни територии во Океанија. Информациите се преземени од CIA World Factbook[4] или Департманот на САД[5], освен ако не е подруго наведено.

ранг држава население (проценка за јули 2010) површина (km2) густина на нас. (/km2) урбано население животен век писменост официјален јазик/ -и дом. религија етнички групи
1 Австралија Австралија 21,262,641 7,682,300 2.768 89% 81.63 99% англиски 78.5% [6] Христијани 64.6%, нема 18.7% Белци 92%, Азијци 7%, Абориџини и други <1%
2 Папуа Нова Гвинеја Папуа Нова Гвинеја 5,940,775 462,840 12.835 12% 65.75 57.3% Tok Pisin 75%,[7] English 1–2%, Hiri Motu <2%a[›] Christian 96% New Guinea Papuan 84%, New Guinea Melanesian 15%, other 1%[8]
3 Нов Зеланд Нов Зеланд 4,213,418 270,534 15.574 87% 80.36 99% англиски 91.2%, маорски 3.9% Христијани 55.6%, нема 34.7% Европејци 56.8%, Азијци 8%, Маори 7.4%, Океанци 4.6%, мешани 9.7%, други 13.5%
4  Фиџи 944,720 18,274 51.697 18% 70.73 93.7% англиси, фиџиски, хинди Христијани 64.5%, Хиндуси 27.9%, Муслимани 6.3% Фиџијци 57.3%, Индијци 37.6%, Ротумани 1.2%, други 3.9%
5  Соломони 595,613 28,896 20.612 52% 73.69 76.6%[9] англиски 1–2%b[›] Христијани 95% Меланезијци 94.5%, Полинезијци 3%, Микронезијци 1.2%, други 1.3%
 Француска Полинезија 287,032 4,167 68.882 52% 76.71 98% француски 61.1%, полинезиски 31.4% Протестанти 54%, Католиви 30%, други 10%, без религија 6% Полинезијци 78%, Кинези 12%, Французи (локални) 6%, Европски Французи 4%
 Нова Каледонија 227,436 18,575 12.244 65% 74.98 96.8% француски Католици 60%, Протестанти 30%, други 10% Меланезијци 44.1%, Европејци 34.1%, Валишани и Футунци 9%, Тахиќани 2.6%, Индионезијци 2.5%, Виетнамци 1.4%, Вануаќани 1.1%, други 5.2%
6  Вануату 221,552 12,189 18.176 25% 64.33 74% бислама, англиски 23.1%, француски1.9% Христијани 82%, локални религии 5.6%, други 10.9%, без религија 1% Вануаќани 98.5%, други 1.5%
7  Самоа 192,001 2,831 67.821 23% 72.13 99.7% самоански Христијани 98.9% Самоанци 92.6%, Евронезијци 7%, Европејци 0.4%
 Гуам 180,865 1,478 122.371 93% 78.18 99% англиски 38.3%, чаморски 22.2%[10] Католици 85% Чаморци 37.1%, Филипинци 26.3%, други Океанци 11.3%, белци 6.9%, други 8.6%, мешани 9.8%
8  Тонга 122,580 747 164.096 25% 71.03 98.9% тонгански, англиски Христијани Тонганци 98%
9  Микронезија 107,154 702 152.641 22% 71.23 89% англиски Католици 50%, Протестанти 47%, други 3% Чукци 48.8%, Понпејци 24.2%, Косраејанци 6.2%, Јапци 5.2%, луѓе од надворешните јапски острови 4.5%, Азијци1.8%, Полинезијци 1.5%, други 7.8%
10  Кирибати 99,482 811 122.666 44% 64.03 92% англиски, кирибатски Католици 55%, Протестанти 36% Микронезијци 98.8%
 Американска Самоа 66,432 199 872.005 92% 73.97 97% англиски, самоанскиc[›][11] Конгрегационисти (протестанти) 50%, Католици 20%, протестанти и други 30% Океанци 91.6%, Азијци 2.8%, Белци 1.1%, мешани 4.2%, други 0.3%
11  Маршалски Острови 65,859 181 363.862 71% 71.48 93.7% маршалски 98.2%, англиски Протестанти 54.8%, други Христијани 40.6% Маршалци 92.1%, мешани Маршалци 5.9%, други 2%
 Северни Маријански Острови 48,317 464 104.131 91% 76.9 97% англиски[12] Христијани Азијци 56.3%, Океанци 36.3%, Белци 1.8%, други 0.8%, мешани 4.8%
12  Палау 20,879 459 45.488 81% 71.51 92% палауански 64.7%d[›], англиски Католици 41.6%, Протестанти 23.3% Палауанци 69.9%, Филипинци 15.3%, Кинези 4.9%, други Азијци 2.4%, Белци 1.9%, Каролинци 1.4%, други Микронезијци 1.1%, други 3.2%
 Валис и Футуна 15,343 142 108.049 0% 78.83 50%e[›] валиски 58.9%, футуански 30.1%, француски 10.8% Католици 99% Полинезијци
 Кукови Острови 11,488 236 48.678 74% 74.47 95% маорски, англиски Христијани од Куковоостровската Црква 55.9%, други Христијани 30.5% Куковоостровски Маори 87.7%, делумно Маори 5.8%, други 6.5%
13  Тувалу 10,472 26 401.615 49% 64.39 93%[13] тувалуански, англиски Црква на Тувалу 97% Полинезијци 96%, Микронезијци 4%
14  Науру 9,267 21 441.286 100% 64.99 99%[14] науруанскиf[›] Науруанска Конгрегациона Црква 35.4%, Католици 33.2%, Науруанска Независна Црква[15] 10.4% Науруанци 58%, Океанци 26%, Кинези 8%, Европејци 8%
 Норфолшки Остров 2,155 36 59.861 н.п. н.п. н.п.g[›] англиски, норфукh[›] Англикани 31.8%, други Христијани 30,9%, без религија 19.9% Европејци, Тахиќани, Австралијци, Новозеланѓани, Полинезијци
 Токелау 1,400 12 116.667 0% 69[16] н.п. токелауански, англиски Конгрегациона Црква 70%, Католици 28%i[›] Полинезијци
 Ниуе 1,354 260 5.208 39% 69.5[17] н.п.j[›] ниуеански, англиски Протестанти 61.1%, други Христијани 11%, Мормони 8.8% Ниуеанци 78.2%, Океанци 10.2%, Европејци 4.5%, мешани 3.9%, Азијци 0.2%, неодредено 3%
 Питкерн 48 47 1.021 н.п. н.п. н.п.k[›] англиски, питкернски Адвентисти 100% Европејци, Тахиќаниl[›]
Вкупно 34,648,283 8,506,427 4.073 71% 77.87 91%
Вкупно без Австралија 13,385,642 824,127 16.242 43% 71.89 78%

Поврзано[уреди]

Белешки[уреди]

^ a: Во Папуа Нова Гвинеја има над 860 јазици, или 10% од вкупниот број на јазици во светот.[18]

^ b: Меланезискиот пиџин е лингва франка во земјата, но англискиот е официјален.[19]

^ c: Самоанскиот и англискиот се официјално во Американска Самоа од јуни 2010.[11]

^ d: Палауанскиот е официјален на сите острови, освен во Сонсорал (каде официјално се сонсоралскиот и англискиот), Тоби (тобиски и англиски), и Ангаур (ангаурски, јапонски и англиски).

^ e: Според проценките за 1969.

^ f: Иако англискиот не е официјален, сепак се зборува во државата и се користи од владата и трговијата.[20]

^ g: Норфук бил назначен за втор официјален јазик во 2005.[21]

^ h: Иако нема валидни податоци за ова, сепак се смета дека писменоста е на 99%.[22]

^ i: На Атафу, сите се Конгрегационисти; на Нукунону, сите се Католици; на Факаофо, двете религии.

^ j: Нема веродостојни податоци, но се смета дека писменоста е на 100%.[23]

^ k: Нема податоци за писменоста во Питкерн[24]..

^ l: Питкерн е населен од потомци од екипажот на HMS Bounty[25] и тахитски жени.

Наводи[уреди]

 1. „United Nations Statistics Division – Countries of Oceania“. Millenniumindicators.un.org. http://millenniumindicators.un.org/unsd/methods/m49/m49regin.htm#oceania. конс. 17 април 2009. 
 2. Atlas of Canada Web Master (17 август 2004). „The Atlas of Canada – The World – Continents“. Atlas.nrcan.gc.ca. http://atlas.nrcan.gc.ca/site/english/maps/reference/international/world/referencemap_image_view. конс. 17 април 2009. 
 3. Current IOC members.
 4. CIA World Factbook
 5. A-Z List of Country and Other Area Pages. State.gov (2006-04-04). Retrieved on 2010-11-12.
 6. Australia, CIA World Factbook
 7. Tok Pisin. Hawaii.edu. Retrieved on 2010-11-12.
 8. Papua New Guinea. Worldstatesmen.org. Retrieved on 2010-11-12.
 9. Human Development Report 2009 – Adult literacy rate (% aged 15 and above). Hdrstats.undp.org. Retrieved on 2010-11-12.
 10. Languages of Guam. Ns.gov.gu. Retrieved on 2010-11-12.
 11. 11,0 11,1 Final Draft of 2010 Amendments to the 1967 Revised Constitution of American Samoa. Approved by the 2010 Constitutional Convention, June 21 – July 3, 2010
 12. DOI Office of Insular Affairs (OIA) – Commonwealth of the Northern Mariana Islands. Doi.gov. Retrieved on 2010-11-12.
 13. Tuvalu. Talktalk.co.uk. Retrieved on 2010-11-12.
 14. Nauru. Talktalk.co.uk. Retrieved on 2010-11-12.
 15. Nauru. Travelblog.org. Retrieved on 2010-11-12.
 16. Pacific – Tokelau Information Bulletin – NZ Ministry of Foreign Affairs and Trade. Mfat.govt.nz (2010-09-27). Retrieved on 2010-11-12.
 17. Niue. Globaleducation.edna.edu.au (2009-04-02). Retrieved on 2010-11-12.
 18. Papua New Guinea, CIA World Factbook
 19. Solomon Islands, CIA World Factbook
 20. Nauru, CIA World Factbook
 21. „Norfuk declared official language in Norfolk Island - report“. „Radio New Zealand International“. 20 април 2005. http://www.rnzi.com/pages/news.php?op=read&id=16223. конс. 27 септември 2011. 
 22. Norfolk Island History and Facts in Brief. Erwin.bernhardt.net.nz. Retrieved on 2010-11-12.
 23. Niue: Report: Part II: Analytic Sections: cont. 1. Unesco.org. Retrieved on 2010-11-12.
 24. House of Commons Hansard Written Answers for 05 Jan 2010 (pt 0051). Publications.parliament.uk. Retrieved on 2010-11-12.
 25. Pitcairn Islands, CIA World Factbook

Поврзано[уреди]