Двоен комуникациски систем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Двонасочен комуникациски систем е систем од точка до точка составен од два поврзани дела или уреди што можат да комуницираат меѓусебно во двата правци, истовремено. Пример за двоен уред е телефонот. Луѓето на двата краеви на телефоноскиот повик можат да зборуваат во исто време, звучникот може да го репродуцира/создава говорот на другото лице како што микрофонот го пренесува говорот на локалната личност бидејќи постои двонасочен канал за комуникација меѓу нив. Двојните системи се вработени во многу комуникациски мрежи, или за да се овозможи комуникацијата двонасочна улица помеѓу две поврзани страни или да се обезбеди обратен пат за мониторингот и далечинскотот прилагодување на опремата во тиа поле. Системите на кои не им треба двојна способност, наместо ова, ја користат симплекс комуникацијата во која едниот уред пренесува а другиот само слуша. Примери се емитување на радио и телевизија, отварачи за гаражни врати, монитори за бебе, безжични микрофони, радио контролирани модели, камери за надзор, како и ракетна телеметрија.

Half-duplex[уреди]

Полудуплексниот систем обезбедува комуникација во двете насоки, но само во една насока во време (не истовремено). Вообичаено, еднаш кога лицето ќе почне да прима сигнал мора да почека за предавателот да престане да емитува, пред да одговори (антените се видови на транс-приемници во овие уреди со цел да го пренесуваат и примаат сигналот исто така) . Пример на полу-дуплексен систем е двопартиски систем како што е токи-воки кај кој мора да се користи Над или друга претходно назначена команда за да се укаже крајот на преносот и да се осигура дека само едно лице ќе пренесува во исто време, бидејќи и двете страни пренесуваат и примаат на иста фрекфенција. Добра аналогија за полу-дуплексен систем би било една коловозна лента со сообраќајни контролори на секој крај. Сообраќајот може да тече во двата правци, но само во една насока во еден момент, регулирани од страна на сообраќајните контролори. За автоматски да ги стартува комуникациските системи, како што се двонасочните врски за податоци временскиот распоред за комуникации во полу-дуплекцен систем можат да бидат цврсто контролирани од страна на хардверот. Така, не постои отпад на каналот за прфрлување. На пример, на станица А на едниот крај на врската за податоци може да и биде дозволено да се пренесе за точно една секунда , а потоа на станицата Б може да и биде дозволено да се пренесе за точно една секунда, и потоа кругот се повторува одново и одново.

Full-duplex[уреди]

Full-duplex или понекогаш двојно-дуплексен систем, овозможува комуникација во двете насоки, и за разлика од полу-дуплекс, овозможува ова да се случува истовремено. Телефонските мрежи земја-линија се full-duplex, бидејќи тие им овозможуваат на лицата да зборуваат и да слушаат истовремено, пренесувањето од четири на две жици е постигнато со помош на хибридна серентина. Добра аналогија за full-duplex систем че бидат две коловозни ленти се една лента за секоја насока. Во full-duplex режим, податоците што ги пренесувате не се појавуваат на вашиот екран додека не се примени и пратени назад од другата страна. Двонасочните радија можат да бидат дизајнирани како full-duplex системи, пренедувајќи една фреквенција и примајќи друга. Ова исто така се нарекува фреквенција-поделба дуплекс. Фреквенција-поделба дуплекс системи можат да се прошират на подалеки растојанија користејчи парови на едноставни повторувачки станици, затоа што комуникациите што се пренесуваат на било која фреквенција секогаш патуваат во иста насока. Full-duplex Exterenet конекциите работат со истовремено користење на два физички пара на искривоколчени кабли (кои се во внатрешноста на јакната) каде што еден пар се користи за примање на пакети ,а еден пар се користи за испраќање на пакети (два пара по насока за некои видови на Етхернет) на директно поврзан уред. Ова ефикасно го ослободува кабелот од судар со животната средина и го удвојува максимум капацитетот за податоци кој може да биде подржан од страна на врската. Постојат неколку бенефиции за користење на full-duplex над полу-дуплекс. Прво, времето не е залудно потрошено, бидејќи нема рамки што треба да бидат реемитувани, затоа што не постојат судири. Второ, целосен капацитет на податоци е на располагање во двете насоки, бидејќи функциите за праќање и примање се одвоени. Трето, станиците (или јазли) не треба да ги чекате додека другите го завршат нивниот пренос, бидејќи постои само еден предавател за секој изопачен пар. Историски гледано, некои компјутерски-базирани системи, од 1960-тите и 1970-тите бараат full-duplex објекти дури и за полу-дуплекс операција, затоа што нивната анкета-и-одговор шема не може да толерира ни мало доцнење во обратен правец на пренос во полу-дуплекс линија.

Имитирање на full-duplex над еден единствен комуникациски линк[уреди]

Каде канални пристапни методи се користат во точка-до повеќе точки мрежи, како што се мобилните мрежи за делење комуникациски канали напред и назад на истите физички комуникациски медиуми, тие се познати како двострани методи, како што се:

Временски-поделена двонасочност[уреди]

Време-поделба двострано (TDD) е примената на време-поделба мултиплексирање да се оддели надвор и да се врати сигнали. Тоа потсетува на полн-дуплекс комуникација во текот на половина-дуплекс комуникациска врска. Време-поделба двострано има силна предност во случај кога постои асиметрија на добивањето и распоредувањето на стапки на податоци. Како што износот на добивањето податоци се зголемува, повеќе комуникациски капацитет може да е динамички доделен, и како што во сообраќајот оптоварувањето станува полесно, капацитетот може да биде одземен. Истото важи и во насока на распоредувањето на податоци. За радио системи кои не се движат брзо, друга предност е дека добивањето и распоредувањето на радио патеките веројатно ќе бидат многу слични. Ова значи дека техники, како што е beamforming(создавање на зраци*) добро работат со TDD системи.

Примери за време-поделба двострани системи се: UMTS 3G дополнителни воздух интерфејси TD-CDMA за внатрешни мобилни телекомуникации. Кинески ТД-LTE 4-Г, td-SCDMA 3-Г мобилната комуникација воздух интерфејс. DECT безжичната телефонија IEEE 802,16 WiMAX PACTOR

Фрекфенциски-поделена двострано[уреди]

Фреквенција-поделба двострано (Флопи) значи дека предавателот и приемникот работат на различен превозник на фреквенции. Терминот често се користи во радио операција, каде што операторот се обидува да контактира со повторувачка станица. На станицата мора да бидат способни да праќаат и примаат на пренос во исто време, и да го прават тоа со малку менување на фреквенцијата на која се праќа и прима. Овој режим на работа е наведен како дуплекс режим или офсет режим. Добивањето и распоредувањето на под-бендови се вели дека се разделени со фреквенција офсет. Фреквенција-поделба двострано може да биде ефикасна во случај на симетричен сообраќај. Во овој случај време-поделба двострано има тенденција да ја изгуби ширината на опсег за време на размена од пренесување на добивање, да има поголема својствена латентност, и може да бара повеќе комплексни кола. Друга предност на фреквенција-поделба двострано е дека таа го прави радио-планирањето полесно и поефикасно, бидејќи базни станици не се слушаат едни со други (како што пренесуваат и примаат во различни под-бендови) и затоа нормално нема да се мешаат едни со други. Спротивно, со текот на времето-поделба двостраните системи, треба да се внимава да се задржи заштитата меѓу соседните базни станици (кој ја намалуваат спектралната ефикасност) или да ги синхронизирате базни станици, така што тие ќе пренесуваат и примаат истовремено (со што се зголемува мрежна комплексноста и затоа чини, и го намалува доделување на опсег на флексибилност како што и сите базни станици и сектори ќе бидат принудени да ги користат истиот сооднос за добивање и распоредување. Примери на Фреквенција-поделба двострано системи се: АДСЛ и VDSL Повеќето мобилни системи, вклучувајќи го и UMTS / WCDMA употреба фреквенција-поделба двостран режим и CDMA2000 систем. IEEE 802,16 WiMax исто така го користи фреквенција-поделба двостраниот режим.

Поништување на ехо[уреди]

Full-duplex аудио системи како телефоните можат да создадат ехо, кое треба да биде отстрането. Ехо се случува кога звуци кои доаѓаат надвор од говорникот, со потекло од далечен крај, повторно влегува во микрофон и е испратен назад до самиот крај. Звукот потоа повторно се појавува на оригиналниот изворен крај, но одложен. Оваа повратна патека на информацијата може да биде акустична, низ воздухот, или тоа може да биде механички склопено, на пример, во телефонска слушалка. Поништување на ехо е сигнал за обработка на операција која ги одзема сигналите на далечниот крај од микрофонот пред да се испрати назад во текот на мрежата. Поништување на ехо е важно за V.32, V.34, V.56 и V.90 стандардите за модем. Ехо поништувачите се достапни и како софтвер и како хардвер имплементации. Тие можат да бидат независни компоненти во комуникацискиот систем или интегрирани во централниот систем за комуникациска обработка на единици. Уреди кои не го елиминираат ехото понекогаш нема да произведуваат добри full-duplex перформанси.