Дајре

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Дајре
Дајре

Дајре
Класификација
Скала

висок звук на ѕвецкање, плус некои дајриња со кожа имаат ниски звуци

Сродни инструменти

Дајре (француски: tambourin) е еден вид мал, рачен тапан со една мембрана, растегната на дрвен, а поретко на метален обрач [1]. По должината на обрачот врежани се отвори, во кои се вметнати прапорци или метални плочки.

Инструментот се тресе или удира со рака, или пак се струга по мембраната или по обрачот, при што прапорците ѕвецкаат.

Дајрето има многу различни форми, но најчеста е кружната. Го има во многу форми на музиката:италијанската народна музика,Бугарската народна музика, класичната музика, ромската музика, персиската музика, госпел музиката, поп музиката и рок музиката. Зборот дајре, односно tambourin потекнува од средноперсискиот збор tambūr што значи "лира, тапан".

Како фолклорен инструмент дајрето е раширено во Европа уште од Средниот век, посебно во земјите на Средоземјето.

На Балканот е одомаќинето во Бугарија,Србија,Босна и Херцеговина и Македонија.Се употребува како придружба на танцување или пеење. Дајрето се појавува и во оркестар.

Видете исто така[уреди]

Галерија[уреди]


Наводи[уреди]