Далај Лама

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Далај лама)
Прејди на: содржини, барај


Далај лама е врховен поглавар на тибетските будисти, што го сметаат за бог на земјата, а не само божји намесник. Оваа традиција потекнува од 1391. Ламаистите веруваат дека далај-ламата е бесмртен, дека му старее само телото и, кога тоа ќе умре, неговиот дух поминува во некое момче што е однапред определено за наследник на покојниот лама; додека да порасне тоа дете, врховната власт ја врши Панчен Лама или Таши Лама.

До сега имало 14 владетели Далај Лама:

Име Слика Животен век Владеење На тибетански звучи
1. Гендун Друп 1Dalai.jpg 1391–1474 Нема Гедун Чуб
2. Гендун Гјацо 2Dalai.jpg 1475–1541 Нема Гедун Гјацо
3. Сонам Гјацо 1543–1588 1578–1588 Сојнам Гјацо
4. Јонтен Гјацо 4Dalai.jpg 1589–1616 1601-1616 Јоиндаин Гјацо
5. Лозанг Гјацо NgawangLozangGyatso.jpg 1617–1682 1642–1682 Лобзанг Гјацо
6. Цангјанг Гјацо 6Dalai.jpg 1683–1706 1697–1706 Цангјанг Гјацо
7. Келзанг Гјацо 7Dalai.jpg 1708–1757 1751–1757 Гаизнг Гјацо
8. Џамфел Гјацо 8Dalai.jpg 1758–1804 1786–1804 Ќамбе Гјацо
9. Лунгток Гјацо 9Dalai.jpg 1806–1815 (1808–1815) Лунгдог Гјацо
10. Цултрим Гјацо 10Dalai.jpg 1816–1837  ?-1837 Цучим Гјацо
11. Кедруп Гјацо 11thDalaiLama1.jpg 1838–1856 1844–1856 Каичиб Гјацо
12. Тринли Гјацо 12thDalai Lama.jpg 1857–1875 11 март 1873-1875 ? Чинлаи Гјацо
13. Тубтен Гјацо 1879–1933 1895–1933 Тубдаин Гјацо
14. Тенцин Гјацо 1935 1950
(моментно во прогонство)
Даинзин Гјацо