ДДТ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
ДДТ
Хемиска структура на ДДТ
DDT-from-xtal-3D-balls.png
Назнаки
CAS бр. [50-29-3]
ATC код P03AB01,QP53AB01
SMILES
ChemSpider бр. 2928
Својства
Молекулска формула C14H9Cl5
Моларна маса 354,49 g/mol
Густина 0,99 g/cm³ [1]
Точка на топење

109 °C [1]

Точка на вриење

се разложува [1]

Штетност
EU класификација Да
R-фрази R25 R40 R48/25 R50/53
S-фрази (S1/2) S22 S36/37 S45 S60 S61
LD50 113 mg/kg (кај глувци)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Infobox references

ДДТ (кратенка од тривијалниот назив: дихлородифенилтрихлотоетан) претставува еден од најдобропознатите синтетички пестициди. ДДТ е супстанца со долга и контроверзна историја.

За прв пат била синтетизирана во 1874 година, а нејзините својства како инсектицид не биле откриени сѐ до 1939 година. Во втората половина од Втората светска војна оваа супстанца била користена и за воени и за цивилни цели. Најчесто за контрола на популацијата на комарци кои ја ширеле маларијата. Во 1948 година швајцарскиот хемничар Паул Херман Милер of Geigy Pharmaceutical бил награден со Нобелова награда за физиологија и медицина „за откривање на високата ефикасност на ДДТ...“[2]

Започнувајќи од 1962 година со објанвувањето на книгата Silen Spring од американскиот биолог Rachel Carson започнува да се обраќа повеќе внимание врз ефектите кои супстанците ги имаат врз човековото здравје и врз животната средина. Книгата сугерира дека ДДТ и сличните супстанци може да предизвикаат рак кај луѓето и дека може да го загрозат опстанокот и на другите животински видови. Оваа книга доведе до забрана на употребата на ДДТ во сад во 1974 година.[3] Употребата на оваа супстанца во земјоделството е забрането според Стокхолмската конвенција. Нејзината употреба, во извесна мерка, е дозволена само за контрола на векторите на пренесување на заразни болести, иако и ова не е без контроверзи.[4]

Токсични ефекти врз здравјето[уреди | уреди извор]

Акутна токсичност[уреди | уреди извор]

ДДТ во САД е класификувана како средно токсична супстанца. Многу ретко ДДТ се користи орално за третман на труење со барбитурати.[5]

Хронична токсичност[уреди | уреди извор]

Дијабетис[уреди | уреди извор]

Познато е дека органохлорните супстанци може да влијаат врз појавувањето на дијабетис.[6][7][8][9]

Ефекти врз репродуктивниот систем[уреди | уреди извор]

Покажано е дека ДДТ и ДДЕ, како и останатите органохлорни соединенија претставуваат ксеноесторгени супстанци. Врз правилниот развој на репродуктивниот систем овие супстанци може да влијаат на повеќе начини.[10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20] [21][22][23][24][25]


Литература[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Toxicological Profile: for DDT, DDE, and DDE. Agency for Toxic Substances and Disease Registry, September 2002.
 2. NobelPrize.org: The Nobel Prize in Physiology of Medicine 1948 Accessed 26 јули, 2007.
 3. Lear, Linda (1997). Rachel Carson: Witness for Nature. New York: Henry Hoyten.
 4. Larson, Kim (1 декември, 2007). Bad Blood. „On Earth“ (Winter 2008). http://www.onearth.org/article/bad-blood?. конс. 5 јуни 2008. 
 5. Rappolt, RT (1973). Use of oral DDT in three human barbiturate intoxications: hepatic enzyme induction by reciprocal detoxicants. „Clin Toxicol“ 6 (2): 147–51. PMID 4715198. 
 6. Jones, Oliver AH; Maguire, Mahon L; Griffin, Julian L (26 јануари, 2008), Environmental pollution and diabetes: a neglected association (PDF), „The Lancet“ 371: 287–288, doi:10.1016/S0140-6736(08)60147-6, http://www.sciencedirect.com/science?_ob=MImg&_imagekey=B6T1B-4RNK38J-B-1&_cdi=4886&_user=4420&_orig=browse&_coverDate=02%2F01%2F2008&_sk=996280390&view=c&wchp=dGLbVtb-zSkzS&md5=49ceb153cf41f91572ac41664bcf057e&ie=/sdarticle.pdf 
 7. Turyk, Mary; Henry Anderson, Lynda Knobeloch, Pamela Imm and Victoria Persky (6 март, 2009). Organochlorine Exposure and Incidence of Diabetes in a Cohort of Great Lakes Sport Fish Consumers. „Environ. Health Perspect.“ e-published ahead of print. http://www.ehponline.org/docs/2009/0800281/abstract.html. 
 8. Codru, Neculai (2007), Diabetes in Relation to Serum Levels of Polychlorinated Biphenyls and Chlorinated Pesticides in Adult Native Americans (PDF), „Environmental Health Perspectives“ 115: 1442–1447, http://www.ehponline.org/members/2007/10315/10315.pdf 
 9. Cox, Shanna; et al. (2007), Prevalence of Self-Reported Diabetes and Exposure to Organochlorine Pesticides among Mexican Americans: Hispanic Health and Nutrition Examination Survey, 1982–1984 (PDF), „Environmental Health Perspectives“ 115: 1747–1752, http://www.ehponline.org/members/2007/10258/10258.pdf 
 10. Rogan WJ, Chen A (2005). Health risks and benefits of bis(4-chlorophenyl)-1,1,1-trichloroethane (DDT). „Lancet“ 366 (9487): 763–73. doi:10.1016/S0140-6736(05)67182-6. PMID 16125595. 
 11. Rogan WJ, Ragan NB (2003). Evidence of effects of environmental chemicals on the endocrine system in children. „Pediatrics“ 112 (1 Pt 2): 247–52. PMID 12837917. http://pediatrics.aappublications.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=12837917. 
 12. Chen A, Rogan WJ (2003). Nonmalarial infant deaths and DDT use for malaria control. „Emerging Infect. Dis.“ 9 (8): 960–4. PMID 12967494. http://www.cdc.gov/ncidod/EID/vol9no8/03-0082.htm. 
 13. Roberts D, Curtis C, Tren R, Sharp B, Shiff C, Bate R (2004). Malaria control and public health. „Emerging Infect. Dis.“ 10 (6): 1170–1; author reply 1171–2. PMID 15224677. http://www.cdc.gov/ncidod/eid/vol10no6/03-0787_03-1116.htm. 
 14. Chen A, Rogan WJ. Malaria control and public health (replies). Emerging Infectious Disease, 10(6):1171-1172, June 2004
 15. Cupul-Uicab, LA; et al. (2008). DDE, a Degradation Product of DDT, and Duration of Lactation in a Highly Exposed Area of Mexico. „Environ. Health Perspect.“ 116 (2): 179–183. doi:10.1289/ehp.10550. http://www.ehponline.org/docs/2007/10550/abstract.html. 
 16. BBC (2006). „DDT 'link' to slow child progress“. http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/5145450.stm. конс. 5 јули 2006. 
 17. Torres-Sánchez L, Rothenberg SJ, Schnaas L, et al. (2007). In utero p, p'-DDE exposure and infant neurodevelopment: a perinatal cohort in Mexico. „Environ. Health Perspect.“ 115 (3): 435–9. doi:10.1289/ehp.9566. PMID 17431495. 
 18. Aneck-Hahn NH, Schulenburg GW, Bornman MS, Farias P, de Jager C (2007). Impaired semen quality associated with environmental DDT exposure in young men living in a malaria area in the Limpopo Province, South Africa. „J. Androl.“ 28 (3): 423–34. doi:10.2164/jandrol.106.001701. PMID 17192596. 
 19. De Jager C, Farias P, Barraza-Villarreal A, et al. (2006). Reduced seminal parameters associated with environmental DDT exposure and p, p'-DDE concentrations in men in Chiapas, Mexico: a cross-sectional study. „J. Androl.“ 27 (1): 16–27. doi:10.2164/jandrol.05121. PMID 16400073. 
 20. Harley KG, Marks AR, Bradman A, Barr DB, Eskenazi B (December 2008). DDT Exposure, Work in Agriculture, and Time to Pregnancy Among Farmworkers in California. „J. Occup. Environ. Med.“ 50 (12): 1335–1342. doi:10.1097/JOM.0b013e31818f684d. PMID 19092487. http://meta.wkhealth.com/pt/pt-core/template-journal/lwwgateway/media/landingpage.htm?an=00043764-200812000-00003. 
 21. Cohn BA, Cirillo PM, Wolff MS, et al. (2003). DDT and DDE exposure in mothers and time to pregnancy in daughters. „Lancet“ 361 (9376): 2205–6. doi:10.1016/S0140-6736(03)13776-2. PMID 12842376. 
 22. Venners SA, Korrick S, Xu X, et al. (2005). Preconception serum DDT and pregnancy loss: a prospective study using a biomarker of pregnancy. „Am. J. Epidemiol.“ 162 (8): 709–16. doi:10.1093/aje/kwi275. PMID 16120699. 
 23. Longnecker MP (2005). Invited Commentary: Why DDT matters now. „Am. J. Epidemiol.“ 162 (8): 726–8. doi:10.1093/aje/kwi277. PMID 16120697. 
 24. Nagayama J, Kohno H, Kunisue T, et al. (2007). Concentrations of organochlorine pollutants in mothers who gave birth to neonates with congenital hypothyroidism. „Chemosphere“ 68 (5): 972–6. doi:10.1016/j.chemosphere.2007.01.010. PMID 17307219. http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0045-6535(07)00040-9. 
 25. Alvarez-Pedrerol M, Ribas-Fito N, Torrent M, Carrizo D, Grimalt JO, Sunyer J (October 2007). Effects of PCBs, p, p'-DDT, p, p'-DDE, HCB and {beta}-HCH on thyroid function in preschoolers. „Occup Environ Med“. doi:10.1136/oem.2007.032763. PMID 17933884. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Влада на САД[уреди | уреди извор]

Токсичност[уреди | уреди извор]

Влијание врз животната средина[уреди | уреди извор]

Политиката и ДДТ[уреди | уреди извор]

Маларијата и ДДТ[уреди | уреди извор]