Гардинеров список на знаци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Гардинеровиот список на знаци е список на позастапени египетски хиероглифи составен од бротанскиот египтолог Алан Гардинер. Се смета за стандардно прирачно дело во изучувањето на писмото на староегипетскиот јазик.

На списокот се наведени само честите облици на хиероглифите, но содржи и опширни поткатегории, а ги наведува и вертикалните и хоризонталните облици на голем број хиероглифи. Тука се наведени и облиците со различна големина, како помош за читање на хиероглифите напишани во блокови.

Гардинер наведува и поткатегории со кратенки и лични облици, како и едно целосно подмножество хиероглифи застапено на папируси, особено во „Книга на мртвите“.

A. Мажот и неговите активности[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/A.

Групата A се состои од 55 симболи и може да се подели на 30 седнати луѓе, 20 застанати луѓе и разни други легнати, застанати и паѓачки фигури

B. Жената и нејзините активности[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/B.

C. Човеколики божества[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/C.

D. Делови од човечкото тело[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/D.

E. Цицачи[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/E.

F. Делови од цицачи[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/F.

G. Птици[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/G.

H. Делови од птици[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/H.

I. Водоземци, влекачи и тн.[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/I.

K. Риби и делови од риби[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/K.

L. Без‘рбетници и ситни животни[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/L.

M. Дрва и растенија[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/M.

N. Небо, земја, вода[уреди]

Гардинеров список - N. Небо, земја, вода
Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/N.

O. Градби, делови од градби и тн.[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/O.

P. Бродови и делови од бродови[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/P.

Q. Покуќнина и погребен мебел[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/Q.

R. Мебел во храмови и свети симболи[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/R.

S. Круни, облека, стапови и тн.[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/S.

T. Војување, лов, касапски занает[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/T.

U. Земјоделство, занаети и занимања[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/U.

V. Јажиња, предива, кошници, троби и тн.[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/V.

W. Садови од камен и грнчарија[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/W.

X. Векни и колачи[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/X.

Y. Писарство, игри, музика[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/Y.

Z. Потези, знаци изведени од хиератски геометриски фигури[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/Z.

Aa. Некласифицирани[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на хиероглифи/AA.

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

  • Budge, Sir E.A.Wallis. An Egyptian Hieroglyphic Dictionary, in Two Volumes, Sir E.A.Wallis Budge, (Dover Publications, Inc. New York), c 1920, Dover Edition, c 1978. (големи категоризирани списоци на хиероглифи, том 1, стр. xcvii-cxlvii (97-147) (25 категории, 1000+ хиероглифи), 50 страници)
  • Wilkinson, Richard. Reading Egyptian Art, A Hieroglyphic Guide to Ancient Egyptian Painting and Sculpture, Richard H. Wilkinson, with 450 Illustrations, (Thames & Hudson Ltd, London), c 1992.

Надворешни врски[уреди]