Винска киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Винска киселина
Tartaric acid.svg
Tartaric-acid-3D-balls.png
Назнаки
CAS бр. [526-83-0]
PubChem 875
MeSH tartaric+acid
SMILES
InChI
ChemSpider бр. 852
Својства
Молекулска формула C4H6O6 (Basic formula)
HO2CCH(OH)CH(OH)CO2H (Structural formula)
Моларна маса 150.087 g/mol
Изглед white powder
Густина 1.79 g/mL (H2O)
Точка на топење

171–174 °C (L-tartaric)
206 °C (DL, racemic)
146–148 °C (meso)

Растворливост во вода 133 g/100ml (20 °C)
Константа на ацидитет (pKa) L(+) 25 °C :
pKa1= 2.95 pKa2= 4.25
meso 25 °C:
pKa1= 3.22 pKa2= 4.85
Штетност
EU класификација Irritant(Xi)
R-фрази R36
Слични супстанци
Друг(и) катјон(и) Monosodium tartrate
Disodium tartrate
Monopotassium tartrate
Dipotassium tartrate
Слични carboxylic acids Butyric acid
Succinic acid
Malic acid
Maleic acid
Fumaric acid
Слични супстанци 2,3-Butanediol
Cichoric acid
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Infobox references

Винската или тартаратна киселина е бела, кристална органска киселина. Солите на винската киселина се викаат тартарати. Винската киселина за прв пат била изолирана од калиум тартарат од алхемичарот Џабир ибн Хајан, околу 800 година. Модерниот процес на изолирање бил развиен во 1769 година од шведскиот хемичар Карл Вилхелм Шеле.