Википедија:Селска чешма/Архива 4

Од Википедија — слободната енциклопедија
Архива Оваа страница е архива. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Упатете ги вашите коментари на сегашната разговорна страница.
Архива 4


Предлошка:Историја на македонскиот народ[уреди извор]

Овој шаблон одамна требавме да го имаме. Сега го изработив и го применив на страните наведени во шаблонот. Се разбира, може да се применува и во други. Сега ви го давам на разгледување, критики и коментари.--Б. Јанкулоски 11:26, 28 Март 2006 (UTC)

Имиња на именски простори[уреди извор]

На Предлошка:Wikivar се дадени имињата на сите именски простори (Корисник, Помош и сл). Имаше дискусија пред некое време дали да се сменат некои имиња, па би сакал пак да ја отворам пред да пратам барање до багзила. Мој предлог е да се променат следните:

Корисник_разговор -> Разговор со корисник
Wikipedia_разговор -> Разговор за Википедија
Слика_разговор -> Разговор за слика
МедијаВики_разговор -> Разговор за МедијаВики
Шаблон_разговор -> Разговор за шаблон
Помош_разговор -> Разговор за помош
Категорија_разговор -> Разговор за категорија
Википедија -> Википедија

Всушност дебатата беше дали да стои Дискусија или Разговор. Би ве замолил побрзо да се изјасните, да ја завршиме работата во најбрз можен рок :) --Misos 18:33, 28 Март 2006 (UTC)

  • Јас сум за промените на Misos. Boyan 18:40, 28 Март 2006 (UTC)
  • Разговор е подобро од дискусија. Filip M
  • За сите промени --Aleksandar SK 18:58, 28 Март 2006 (UTC)
  • за и разговор е подобро од дискусија --Јованвб 19:01, 28 Март 2006 (UTC)
  • ЗА -- РАЗГОВОР е МАКЕДОНСКИ збор, а дискусија латински, веднаш бришете го треба јазикот наш Македонски да си го чуваме и негуваме. Покрај тоа трудете се што повеќе Македонски (словенски) зборови да користите! -- Македонец 21:10, 28 Март 2006 (UTC)
  • За - секако. Се надевам дека на тој начин сите статии од именскиот простор Википедија нема да ги смета за нови статии, затоа што не се! Исто така, би сакал да се извинам зошто ме немаше толку долгу време, ама навистина не беше моја вина! --FlavrSavr 00:42, 29 Март 2006 (UTC)
  • За комплетна македонизација на секој можен поим во енциклопедијава. Образложението веќе го даде Македонец. Уште една примедба: гледам дека Порталот кај сите други Википедии е многу покомплексен. Незнам зошто кај нас изгледа како обична страна за разговор.--Б. Јанкулоски 21:42, 29 Март 2006 (UTC)

Вики Цитат[уреди извор]

Стои: Збир цитати

Нели е правилно: Збирка цитати?

Знам дека не е тука местото за ова, ама одамна поставив прашање на разговорот за главната страна и никој не ме врти :)))

--Aleksandar SK 02:36, 30 Март 2006 (UTC)

Таман работа да не те читаме :) Сега поправив на главната страница. Бојан, порталот може да има каква сакаме структура, само треба да се договориме. До сега ваков начин беше доволен бидејќи имаше многу малку активни корисници, па немаше потреба да се цепка на повеќе страни. --Misos 02:52, 30 Март 2006 (UTC)

5000 статии![уреди извор]

Ајде нека ни се честити 5000-те статии и уште сто пати по толку да имаме! --Б. Јанкулоски 02:39, 31 Март 2006 (UTC)

Браво. Која је 5000-та статија? --Јованвб 13:46, 31 Март 2006 (UTC)
Супер, сега ќе го ставам соопштението на Главната страница и на викимедија. Инаку, 5.000 статија е Бад Фрајенвалде (Одра). Може малце да ја потсредиме :) --Misos 15:03, 31 Март 2006 (UTC)
Објавив на статистиките на англиската Википедија. Честито да ни е - да ни се множат, ама и да ни се шират, исто така! --FlavrSavr 15:14, 31 Март 2006 (UTC)
Јас не ја гледам таа страна (лоша врска?), ама стои на WikiNews. --Misos 15:18, 31 Март 2006 (UTC)
  • Еве јас се нафаќам да ја преведам и средам од германската статија. Англиска не постои! :-) --Б. Јанкулоски 22:06, 31 Март 2006 (UTC)
Абе шо да ти кажам - имаме статии што ни англиската ги нема :))) Него нели треба Одра да стои??? --Aleksandar SK 22:43, 31 Март 2006 (UTC)
  • Ја завршив статијата, а Одер е сменет во Одра.--Б. Јанкулоски 00:58, 1 Април 2006 (UTC)
Придружујем се честиткама, само тако наставите !!!! Саша Стефановић порука

Интервики бот SashatoBot[уреди извор]

Поздрав пријатељи, позивам вас да се изјасните да ли желите да бот кога контролише Корисник:Саша Стефановић, а који ради већ на неколико других Википедија, почне да ради и код вас. Једини посао овог бота је интервики повезнице, са овом могућношћу ћете бити у стању да поставите повезницу ка нпр. енглеској википедији на чланак или категорију код вас, а овај бот ће да постави тај интервики аутоматски на све остале википедије на којима је регистрован. Пошто по правилу не мора да се покреће гласање поводом овога, потребна ми је сагласност неколико корисника (администратора) како би бот добио тзв. бот заставицу (Bot flag) могао да ради „тихо“ тј. да не се не види кад ради на скорашњим изменама. Хвала вам унапред. --SashatoBot 23:13, 3 Април 2006 (UTC)

Пример како бот ради можете погледати овде, наиме, ја сам додао раније само интервики ка енглеској википедији, а он је поставио све остале, и додао на енглеску википедију линк ка македонској. --Саша Стефановић 00:06, 4 Април 2006 (UTC)

Имаш моја поддршка. --Misos 00:01, 4 Април 2006 (UTC)
OK, и моја поддршка, корисен бот. --FlavrSavr 00:04, 4 Април 2006 (UTC)
Поддршка и од мене! --Boyan 13:09, 4 Април 2006 (UTC)


Хвала свима на подршци, бот је добио заставицу. --СашаСтефановић 15:21, 4 Април 2006 (UTC)

Сапармурат Нијазов[уреди извор]

Штотуку ја завршив статијата за легендарниот, еден и единствен Сапармурат Нијазов ! Исто така ќе поставам и информација во „Дали сте знаеле“. Уживајте во пикантериите! --Б. Јанкулоски 07:35, 6 Април 2006 (UTC)

Гласање на англиската Википедија[уреди извор]

Во тек е poll во врска со статијата Republic of Macedonia [1] Апелирам до сите да гласаат и да ги дадат свиоте коментари на страната за разговор. Исто така апелирам до сите да побараат поддршка од своите пријатели од каде било. (имајте на ум дека за да гласате ви е потребно да сте регистриран корисник на англиската википедија и да имате барем пеесет уредувања сте регистрирале најкасно на 31 март - на англиската нормално) --Aleksandar SK 15:57, 7 Април 2006 (UTC)

Почеток на колективната халуцинација[уреди извор]

Како прво, да се извинам што ме нема неколку дена. Како второ, да ја објаснам причината - бев преокупиран со организацијата на оваа изложба (има линк и на On.net, ама мене не ми го отвора затоа што сум кабловски корисник). Изложбата е во галеријата на МКЦ, а се отвора во сабота (т.е. денес) во 20 часот. На неа би можеле направиме мини Википедија средба бидејќи ми делува како фин повод за сретнување :-). На неа патем ќе бидеме јас, Милош, и Ивица - поставата која почна да го турка Википедија каменот по нагорнината пред отприлика година дена. Навистина најтопло ве покануваме на оваа изложба -кажано со НМП речник, нема толку голема разлика помеѓу Вики и НМП (маалските) занесеници, така што би било супер да размениме пар ракувања, грст добри желби, катаљон идни планови и понекое пиво (ако остане!). Се гледаме! П.С. Горниов пост може да се сфати и како бескрупулозна реклама, така што бришете по потреба! :) --FlavrSavr 23:58, 7 Април 2006 (UTC)

Да не известеше малце порано не ќе беше лошо, ама ќе пробам да дојдам :) --Aleksandar SK 15:03, 8 Април 2006 (UTC)

Уште една новост: поканети сме (мислам на мк.википедија) од слободен софтвер да одржиме предавање, работилница или сл. на следниот инстал фест кој ќе се одржи идниот викенд, 15-16 април, на засега неопределено место (ќе соопштиме наскоро). Би било убаво да се видиме и заеднички да се договориме околу содржината на предавањето, евентуално да распоредиме повеќе предавачи, колку што може во тој час и половина што ни е доделен. Сите што ќе дојдете на изложбата побарајте не, може да одржиме мини вики состанок. П.С. (ова не е реклама, не бришете :)) --Misos 00:11, 8 Април 2006 (UTC)

Нова уредничка[уреди извор]

Конечно добивме и една дама во нашите редови! Тоа е мојата драга и ценета пријателка Драгана за која немам ништо освен највисоко мислење и најубави зборови. Dragana Zarevska веќе придонесе со три статии: Баскијат, Волшебникот од Оз и Баскијат (филм). Очигледно е по режијата :-) Впрочем нема што многу да должам во нејзино име, таа и самата ќе се претстави.--Б. Јанкулоски 00:35, 9 Април 2006 (UTC)

--Merci beaucoup ! Плашливо ги напишав, но се важат :) Ке запнам повеќе во иднина. Поздрави војводо:) --Dragana Zarevska

Вики средба[уреди извор]

Во саботата на изложбата имавме прва средба на википедијанци - се собравме јас (Корисник:Misos), Корисник:FlavrSavr, Корисник:Ivica83 и Корисник:Aleksandar SK. Бидејќи беше гужва, не успеавме да направиме муабет како што треба, па решивме да договориме нова средба оваа недела. Првичната замисла е да се најдеме во среда вечер (20:30 19:30) на некое неутрално место во Скопје (предлог: Пјаца карши Јосип Броз). Теми на кои може да се дискутира се:

  1. Википедија - до каде сме, што треба да направиме, како да привлечеме поголем број на корисници и сл.
  2. Работилницата во сабота на Инстал фест-от
  3. Вики маратон (предлог на Горан Андреев и Јован Петров, поопширно ќе објаснам деновиве)
  4. Разно (дополнете)

Засега сигурно би дошле јас, FlavrSavr, Новица (ОССМ), најверојатно и Ивица и Александар. За секој случај, сите заинтересирани оставете порака овде да бидеме сигурни дали воопшто има заинтересирани и дали да резервираме маса. Нормално, не се ограничуваме само на википедијанци, слободно донесете и други заинтересирани. --Misos 12:07, 10 Април 2006 (UTC)

Овие денови јас нема да бидам во Скопјево, така да нема да можам да дојдам... А баш завчера бев во Пјаца... :-( Boyan 17:47, 10 Април 2006 (UTC)
Јас доаѓам сигурно, со тоа што повеќе ми одговара 19:30 зошто до 19 сум на француски, па ако се сретнуваме во 20:30, губам саат и пол време... --FlavrSavr 22:26, 11 Април 2006 (UTC)
Eве конечно успеав да стигнам да го уклучам компјутеров. Јас ќе дојдам 99% а за термините... на некој начин и двата не ми одговараат зашто на факс сум до 17:00, ама нема врска - одлучете вие кога (мене ми е сеедно) --Aleksandar SK 23:01, 11 Април 2006 (UTC)
ОК, кога веќе некому му одговара некој термин, нека биде 19:30. --Милош 23:22, 11 Април 2006 (UTC)

Предлог портал[уреди извор]

Имаше жалби за гломазноста на сегашниот портал, па направив мала реорганизација. Предлогот за почетната страница може да го видите овде, а на секоја засебна страница би стоела мала инфокутија со врски до останатите секции. Кажете што мислите, да корегираме што не е во ред, па да го пуштиме во употреба :) --Misos 13:22, 10 Април 2006 (UTC)

  • ЗА! Одлична работа! --Комита 15:00, 10 Април 2006 (UTC)
  • За. Ова е токму она што ни треба.--Б. Јанкулоски 22:38, 10 Април 2006 (UTC)
  • За. Дефинитивно --FlavrSavr 22:46, 10 Април 2006 (UTC)
  • За. Одлично изгледа. Во исто време, ако некој има време да погледне на wikibooks, и за таму ни треба убав портал. Јас ставив неколку книги. --Filip M 12:31, 11 Април 2006 (UTC)
  • За Супер е. Boyan 14:11, 16 Април 2006 (UTC)

Коперник[уреди извор]

Ви ја претставувам господо мојата прва статија која зрачи со трудољубие. Ај да не претерувам сега, само ќе кажам дека е превод од статијата за Никола Коперник од англиската Википедија, со мали кратења. Dragana Zarevska 17:10, 11 Април 2006 (UTC)

За почеток, добредојде на македонската википедија, се надевам дека ќе ти биде пријатно овде и ќе ни донесеш многу убави статии :) Ако имаш било какви прашања, слободно постави ги, било овде, на твојата страна за разговор или на некој од администраторите (вклучувајќи ме и мене), сигурно ќе ти одговориме.
Статијата е супер, мислам дека му правиш конкуренција на Јанкуловски :) Предложи ја во делот Одбрана статија или Дали_сте_знаеле, вреди да се најде на главната страница. --Misos 18:28, 11 Април 2006 (UTC)
  • Благодарам Misos. Ќе гледам да работам повеќе и колку можам почесто да уфрлувам статии, нели сепак, кредибилитет на една држава е во прашање. И тоа не Небула, туку нашата. Се надевам дека ќе се стигне до 10 000 статии многу порано од очекуваното. И јас пробувам да мотивирам некој мој познат кој има време и трпение да работи над Википедија. Поздрави :) Драгана 20:00, 11 Април 2006 (UTC)
Добредојде и од мене! --FlavrSavr 00:23, 12 Април 2006 (UTC)

Потписи[уреди извор]

Приметив дека добар дел од корисниците сакаат да се потпишуваат со нешто друго наместо корсничкото име, па затоа сите свои пораки ги уредуваа по двапати. Има многу поедноставен начин: во прилагодувања (горе десно) => Кориснички податоци кај Вашиот прекар (за потпис) внесете го вашиот „прекар“ (пр. кај мене сега стои Милош). Со тоа со секое додавање на потпис (четири тилди: ~~~~) наместо Misos кај мене ќе стои Милош :) --Милош 20:26, 11 Април 2006 (UTC)


6000 статии![уреди извор]

Ајде нека ни се честити 6000-те статии и само така да ни се множат.--Б. Јанкулоски 05:13, 15 Април 2006 (UTC)

Потполно нов изглед и функционалност на Викикниги![уреди извор]

Како што стои во насловот Викикниги имаат сосема нов изглед и функционалност. Основниот изглед го базирав на српските Викниги, но со доста промени и, се разбира, македонска содржина. Еден или два елемента сè уште не се поставени - затоа ги барам вашите сугестии за изгледот и функционалноста на тие делови.--Б. Јанкулоски 04:28, 16 Април 2006 (UTC)

Одлична работа. Токму такво нешто ни требаше. (Не е лошто да се стави и бројач на статии)--Filip M 14:33, 17 Април 2006 (UTC)

Прашањето за македонските симболи и етничките територии на Македонците[уреди извор]

Со ова знаме ја добивме независноста, и за мене ова е знамето на независната Македонска Држава - тоа не е етничко, туку политичко знаме - и од оваа причина не е баш коректно да се користи за етнички територии, кои никогаш не биле дел од државата - тоа може да се восприеме како територијални претензии кон соседни земји (и како шо видиме, така се восприема). Може да се користи некој од грбовите како заеднички симбол или најнеутрално - мапа на Македонија со обоени делови. --Комита 23:05, 16 Април 2006 (UTC)

Проработе Портал:Македонија[уреди извор]

Како што и самиот наслов вели, проработе Портал:Македонија ! Навистина ми е чест да ви го претставам овој портал, вакво нешто требавме одамна да имаме! Со грациозната техничка поддршка на колегата Милош успеав да го воздигнам од нула и да го потсредам на пристојно ниво. Сепак, лично сметам дека треба уште многу да се збогати со разни содржини и информации. Епа ајде, навалите сите патриоти (а и тие помалку загреаните) да го направиме овој наш прв портал величествен и достоен на темата која ја обработува! --Б. Јанкулоски 06:00, 17 Април 2006 (UTC)

Лазар Поп-Трајков[уреди извор]

Ајде ако није проблем да неко ко се разуме дође на ср-вики и погледа страницу за разговор. Бугари тврде да је био бугарин. Ево линка како мењају чланак [2]. Ја сам вратио једном, али они износе неку литературу. Значило би да и ви кажете да ли је био Македонац или Бугарин --Јованвб 19:32, 17 Мај 2006 (UTC)

Копирање на слики и предлошки од други верзии[уреди извор]

Бидејќи сум почетник, а не би сакал да прекршам некое авторско право и слично, ме интересира дали може да се копираат одредени слики и предлошки од други верзии на Википедија (Англиска и сл.) и да се постават или преработат на македонската верзија? --Amacos 16:19, 6 Јуни 2006 (UTC)

Дали некој знае што се случи со овој корисник, а потоа администратор? Според неговата страница на англиската Википедија (доколку е тој), а и неговиот мошне интересен блог, тој сè уште е на интернет. Не за друго, туку за џабе да не стои како администратор... ;-) Boyan 10:39, 1 Јули 2006 (UTC)

Ау, сега го видов тоа... Не, мислам дека Komitata не е истиот со нашиот Комита. А кај е тој, за жал не знам! :-( --FlavrSavr 21:44, 3 јули 2006 (UTC)

I would like a bot flag to run my interwiki-bot TuvicBot (using Pywikipedia). This bot will run in manually assisted mode, adding and updating interwiki-links, using the Dutch wiki as a starting point. I'm mostly planning to solve interwikis that autonomous bot skip because they're ambigious. (And sorry for not speaking in your language :-() --Tuvic 15:33, 15 јули 2006 (UTC)

If nobody has any objection, I'll start my bot tomorrow. --Tuvic 10:19, 22 јули 2006 (UTC)
Sorry, I didnt notice your request. You can start your bot when ever you want, I granted it bot status. --Милош 11:59, 22 јули 2006 (UTC)
Ok, thank you! --Tuvic 18:09, 22 јули 2006 (UTC)

Илиндан[уреди извор]

Свим људима добре воље у Македонији и шире честитам празник Илиндан! --Покрајац 22:23, 1 август 2006 (UTC)

Со 4 дена закаснување, фала :) --Милош 00:40, 6 август 2006 (UTC)

Здравейте! Знам, че македонската Уикипедия има проблеми с неутралната гледна точка, но все пак се надявам да се намира някой, на когото му дреме за нея. Статията Бугаризација е пълна с гадости и гнусотии, от които ми се повдига. Не ме разбирайте погрешно, ако бяха верни не бих възразил да си ги пишете, но в тази статия освен инсинуации, лъжи и глупости друго няма (включително и извори за твърденията). Наистина, ама наистина е гнусно да твърдите, че Паисий Хилендарски е "бугаризатор" и приносът му е "повече от скромен". Нека да не се обиждаме и да се разваляме отношенията с глупости - ясно е, че по много теми виждаме нещата различно в двете страни, но предлагам да не стигаме до такива гадни крайности като тази статия. Поздрави, Тодор Божинов.

Тодор не е проблемот во тоа туку дека и ваши уредници пишуваат пропаганда тука не само на en Wiki туку и BG Wiki го има истиот проблем со неутрална гледна точка

Како да уредувате статии Од Википедија, слободна енциклопедија (Пренасочено од Како да менувате статии) Скокни на: навигација, барај

Водич: ЛекцијаНе е комплетирана!

Во продолжение ќе бидат дадени неколку кратки совети за тоа како да уредувате статии. Потполниот прирачник ќе започне да се преведува во моментот кога ќе биде преводот на интерфејсот на македонски ќе биде актуелизиран од страна на администраторите на meta.wikipedia.org.

е за ова последното,треба некој да го преведи мислам дека можи да се кажи дека е приоритетно (јас немам време искрено иначе ќе го преведев, имам плус неколку недозавршени статии) Guitardemon666муабет