Вангел Ајановски - Оче

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Вангел Ајановски - Оче
Роден 5 февруари 1909
Воден
Починал 19 мај 1996
Скопје
Познат основач и раководител на МАО и ТОМО

Вангел Ајановски - Оче (5 февруари 190919 мај 1996) бил припадник на македонското национално движење (НОД) од Егејскиот дел на Македонија, основач и раководител на македонските национални организации МАО (Македонска антифашистичка организација) и ТОМО (Тајна ослободителна македонска организација). Во периодот меѓу двете светски војни бил член на Комунистичката партија на Грција (КПГ) и секретар на реонскиот комитет за Воден во 1941 година. Во 1942 година во Воден ја основал МОА. Во 1944 година бил помошник на Прва егејска ударна бригада, а во наредната 1945 година ја формирал и раководел организацијата ТОМО. Во пролетта истата година станал секретар на Окружниот комитет на НОФ за Воденско, а потоа бил член на Извршниот одбор и организационен секретар на Централниот совет на НОФ на Македонците од Егејска Македонија. Во периодот од летото 1942 до октомври 1943 го уредувал весникот Црвена Ѕвезда.

Творештво[уреди]

  • „Егејски бури“, 1975

Извори[уреди]

  • Егејска Македонија во НОБ 1948, Том V, Скопје 1981
  • Егејска Македонија во НОБ 1949, Том VI, Скопје 1983.