Валкири

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Јунакот Хелги со валкирата Сигрун

Валкири (во еднина Валкира од старонордски јазик valkyrja) потекнуваат од нордиската митологија и поезија каде биле воинствени девици-божици во придружба на богот Один, што им помагале на јунаците во борбите и ги однесувале душите на загинатите војници во Валхала каде што ги служеле на гозбите. Во доменот на митологијата, валкирите всушност одлучувале која страна ќе ја добила битката.