Битка на свиокот на Црна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Битка на свиокот на реката Црна
Дел од Првата светска војна
Cherna-River-Bulgarian-Officers-1917.jpg
Бугарски офицери на река Црна во 1917 година
Датум октомври-ноември 1916
Место околијата на село Брод, на завојот на река Црна (ден.Македонија)
Исход Бугарските војски се повлекуваат од Битола кон линијата Пелистер
Завојувани страни
State Flag of Serbia (1882-1918).svgКралство Србија
Flag of France.svgФранција
Flag of Bulgaria.svgЦарство Бугарија
Команданти и водачи
непознато непознато
Сила
непознато непознато
Жртви и загуби
непознато непознато

Битката на свиокот на Црна е битка меѓу бугарската армија и армиите на Антантата, што се случила во текот на октомври-ноември 1916 година на Јужниот фронт за време на Првата светска војна.

Тек на битката[уреди]

Во август 1916 година бугарската армија ја спроведуваат офанзивната Леринска операција. По нејзиниот прекин силите на Антантата преземаат контраофанзива. Тие го заземаат Кајмакчалан на 2 октомври и продолжуваат кон Битола. На 18 истиот месец ја преминуваат реката Црна кај селото Брод и се укрепуваат на нејзиниот лев брег. Првата бугарска армија прави контра напад, но тој е неуспешен. На 23 октомври оганот на противникот достигнува огромни размери. Французите дејствуваат во полето при Кенали. За една седмица противниците на бугарите ги напаѓаат неколку пати, но не постигнуваат успех. И српските напади на завојот на Црна биле одбиени. При секој неуспешен напад, артилерија на Антантата го засилува својот оган. Загубите се зголемуваат се повеќе и повеќе, бидејќи батериите треба да ги штедат проектилите, што ги угнетувало бугарите и го убивало нивниот морал. На 7 ноември артилеријата на Антантата започнува најсилен оган против 3/8 бригада, која заземала позиции меѓу Крапе и Полог. По 3 дена загубите на бригадата постепено се зголемуваат и на 10 ноември без да биде нападната таа ги напушта своите позиции, кои веднаш се заземени од србите. После нови битки на 17 и 18 ноември бугарските војски на 19 ноември се принудени да ја напуштат Битола и заземаат позиции 5 км. Северно од градот на линијата Пелистер – кота 1248 – кота 1050.

Песна од Македонија посветена на битката на свиокот на реката Црна[уреди]

Јасен месец изгреа
над завоја на Черна,
над завоја на Черна,
на илјадо и педесет.

Бој започна, бој ужасен
между Срби и Б’лгари,
между Срби и Б’лгари,
Англо-Френци и Германци.

Мајорот го ранија,
фелдфебелот убија.
Останаја младите
да командват со ротата.

Држте се браќа, уште малку!
Ене помош кај иде,
eне помош кај иде
од кај Белото Море.

Извори[уреди]

  • П. Недев, Бугарија во светската војна (1915-1918), Софија, 2001, Издателство Анико, ISBN 954-90700-3-4
  • Ш. Атанасов и др. Бугарската воена способност за време на капитализмот, Софија, 1959, Државно воено издателство на МНО

Надворешни врски[уреди]