Битка кај Шипка (1877)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Битките на Шипка се однесуваат на четирите битки кои се воделе помеѓу силите на Руската империја и Отоманската империја. Битките се дел од Руско-турската војна од 1877-1878 година.

Прва битка[уреди]

Прва битка на Шипка
Дел од Руско-турска војна (1877–1878)
Датум 17–19 јули, 1877
Место Шипка, Бугарија
Исход Руска победа
Завојувани страни
 Руска империја
Бугарија
 Отоманска империја
Команданти и водачи
Сулејман Паша
Сила
5000 30 000
Жртви и загуби
211 ?

Првата битка се случила на 17 септември 1877 година. Османлиите, на чело со Сулејман Паша се упатиле кон врвот Свети Никола, за да ги загрозат руските позиции. Битката започнала околу 3,00 часот. Една од најжестоките битки се водело кај т.н. Орлово гнездо, каде загинале 75% од бранителите. Во 5,00 часот, Османлиите веќе ги поразиле руските сили. По ова следувало контра-напад од страна на руските сили помогнати од Бугарите. Кон 12.00 часот, Орлово гнездо било повторно зазедено од христијанските сили.

Битката кај Шипка се случила следниот ден, на 18 септември и траела до 9 јануари 1878 година. И покрај тоа што Османлиите биле во поголем број, сепак тие биле поразени.

Втора битка[уреди]

Трета битка[уреди]

Четврта битка[уреди]