Батерија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Батерии од типот АА

Батеријата e електрохемиски уред во кој има складирана хемиска енергија (во форма на потенцијална енергија), која може да се конвертира во електрична енергија, кога на краевите на батериите, електроди ќе се спојат со спроводник.

Првата позната батеријата е Багдадската батерија од периодот помеѓу 250 и 640 година п.н.е..

Модерните батерии работат на принципот кој бил измислен од страна на италијанскиот физичар Алесандро Волта (1745-1827).

Батерии спаѓаат во таканаречените основни извори на електрична енергија затоа што ја претвараат хемиската енергија во електрична и можат да се полнат (процесот не е реверзибилен). За разлика од батеријата акумулаторот спаѓа во електро-хемиски секундари (реверзибилни) извори на електрична енергија и можат постојано да ја конвертираат хемиската енергија во електрична и обратно (може да се полни и празни).

Друго име за батеријата е галвански елемент. Галвански елементи се основни хемиски извори на струја. Постојат повеќе видови на галвански елементи меѓу кои се: Волтин, Даниелов, Лекланшенов итн. Со Даниеловиот елемент лесно може да се објасни принципот на батеријата.

Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]