Арафурско Море

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Арафурско море)
Прејди на: содржини, барај
Арафурското Море

Арауфското Море е дел од Тихиот Океан и се наоѓа поемѓу Австралија и Карпанетарискиот Залив на југ, Папуа Нова Гвинеја на север, Тиморското море на запад и Коралното море на исток со кое комуницира преку Торесовиот проток. Морето е долго 1.290 километри, широко е 560 километри и зафаќа површина од 650.000 км².

Во текот на последниот леден период, Тиморското Море заедно со Карпентарискиот Залив и Торесовиот Проток сочинувале голема рамница која ги поврзувала Австралија и Папуа Нова Гвинеја, образувајќи голем континент Сахул, што ја олеснила миграцијата на луѓе од Азија во Австралија.