Апиологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Зоологија

Zoologija.jpg

Гранки на зоологијата

Антрозоологија

Апиологија

Арахнологија

Ентомологија

Етологија

Ихтиологија

Кетологија

Малакологија

Мамалогија

Мирмекологија

Невроетологија

Орнитологија

Палеозоологија

Приматологија

Херпетологија

Историја

пред Дарвин

по Дарвин


Апиологија (или мелитологија) е науката кога се занимава со изучување на пчелите, и е гранка на ентомологијата. Пчелите често се изираат како група за изучување, со цел на барање на одговори на прашања за еволуцијата на општествените системи. Членовите на оваа група прикажуваат животни истории од сосема осамени, до мошне евсоцијални.

Видете исто така[уреди]