Ангиотензин конвертирачки ензим

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Шематски приказ на ренин-ангиотензин-алдостерон системот

Ангиотензин конвертирачки ензим познат како АКЕ го претвора ангиотензинот I во ангиотензин II, кој има вазоконстрикторно дејство и со тоа го зголемува крвниот притисок. Оваа реакција воглавно се одвива во белите дробови, но исто така и во бубрезите. Постојат цела група на лекови, наречени АКЕ инхибитори кои го инхибираат тоа претворање и се користат во терапија на висок крвен притисок.