Американци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Американци
Flag of the United States.svg
Вкупно население
316.500.000
Региони со значително население
 Мексико 738,100-1,000,000 [1][2]
 Канада 688,000–1,000,000 [3]
 Бразил 520,000 [4]
 Филипини 250,000 [5]
 Велика Британија 224,000 [6]
 Либерија 160,000 [7]
 Франција 100,000 [8]
 Израел 100,000 [9]
 Германија 99,600 [10]
 Австралија 56,276 [11]
 Јапонија 52,684 [12]
 Саудиска Арабија 40,000 [13]
 Костарика 40,000 [14]
 Норвешка 33,509 [15]
 Либан 25,000 [16]
 Нов Зеланд 17,751 [17]
Јазик

Англиски јазик
(голем дел од Америнакците зборуваат шпански и германски)

Религија

Христијанска религија
но исто така и Јудаизам, Ислам, Будизам, Хиндуизам и други

Сродни народи

Европејци, Африканци и Азијци

Американците (англиски: Americans) се народот кој живее во Соединетите Американски Држави (познати и како Америка). Сите Американци немаат исто етничко и национално наследство, тие се мешавина од народи кои имаат прифатено единствен национален идентитет. Денешните Американци (освен американските староседелци - Индијанци) почнале да го населуваат регионот на САД пред околу 500 години. Американците претежно зборуваат англиски јазик. Американската култура е направена според традициите во Англија, Африка, Ирска, Велс, Германија, Шпанија, Мексико, Холандија и Шкотска.

Американците според расата се делат на бели Американци и Афро-Американци. Белите Американци се мнозинството. Има 308.000.000 бели Американци во САД или 72.4% од вкупното население според пописот во 2010 година и 38.093.725 Афро-Американци или 12.4%. Останатото население се од две или повеќе раси или американски староседелци.

Американците како нивни официјални јазици ги користат американскиот и афро-американскиот англиски јазик кои се дијалекти на англискиот јазик.

Наводи[уреди]

Поврзано[уреди]