Ал-Андалуз

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Ал Андалуз
Granada Alhambra gazelle Poterie 9019.JPG
711–1492

Инвазија од 711–732


756–1039 Умајадска| Кордоба


Таифа 1039–1085


Алморавиди 1085–1145


Алмохади 1147–1238


Емиратство Гранада 1238–1492


connected articles

Ал Андалуз е арапското име за деловите од Иберискиот полуостров кои биле под власта на муслиманите односно под Маврите во периодот од 711 година до 1492 година. Треба да се напомени дека овој поим нема исто значење со денешната провинција Андалузија.

Од 711 година, територијата на денешна Шпанија и Португалија била завладеана од страна на народ кој оставил големо културно значење на овие простори. Сепак, владеењето на Маврите се одликувало со голема толеранција кон местното население. По создавање на Кралство Кастилја и Кралство Арагон, започнал процесот на постепено прогонување на муслиманскиот свет од полуостровот, и повторно завладување на овие простори од страна на христијанското население. Овој процес исто така е познат ѝ како Реконквиста. Арапите во текот на 13 век и 14 век започнале да се повлекуваат кон Гранада. Целосното исцрпување од островот завршило во 1492 година, по кое била создадена нова европска велесила, Шпанија.