Акирејри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Акирејри (исландски: Akureyri, [ˈaːkʰʏrˌeiːrɪ] ( слушнете)) е град во Североисточнио регион на Исланд и брои околу 16.000 жители и е најголем град во тој дел на Исланд. Градот е расположен на реката Глера и нејзиниот слив. Градот е поврзан со копнен воден и воздушен сообракај. Рејкјавик и Акирејри се сметаат за најважни индустриски, стопански и културни центри на државата.

Реката Глера.