Скопски аквадукт

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Аквадукт кај Скопје)
Прејди на: содржини, барај
Скопски аквадукт
Намена скопски аквадукт
Место Визбегово, кај Skopje, Македонија
Материјал тула, камен
Вк. должина 386 м
Висина 16,5 м
Изградбата завршила времето на Јустинијан I (527 – 565) или
Отоманското царство (XVI век)
Разгледница со аквадуктот од времето на Кралството Југославија

Скопски аквадуктаквадукт и археолошки локалитет кој се наоѓа кај Визбегово, во непосредна близина на градот Скопје.

Историја[уреди]

Датумот на неговата изградба до скоро не бил познат. Се сметало дека тој датира од времето на Римското царство или Византија.[1], во времето на Јустинијан I, од 527 - 554 г., па поради тоа овој аквадукт се нарекува и Јустинијанов аквадукт. Според овие мислења тој бил поврзан со градот Скупи. Се смета дека преку аквадуктот била спроведувана вода од изворот Лавовец во селото Глуво на Скопска Црна Гора, до "топџиската касарна", Мустафа-пашината џамија, до некогашниот турски уќумат, Куршумли-ан и Сија-беговата џамија. Водата преку аквадуктот се пренесувала со цевки кои оделе од запад кон исток.[2]

Во 1669 г. патописецот д-р Браун запишал дека „аквадуктот е прекрасен стар објект, кој на ова место му носи голема почит“.[3] Многу историчари го цитирале Прокопиј (познатиот хроничар на владеењето на Јустинијан). Според Прокопиј водоводот бил подигнат во периодот од 527 до 565 г. Се верува и дека поради сличноста со техниката на градење на аквадуктот со Куршумли ан во Скопје, тој не потекнува од византискиот период, туку бил граден во текот на XV век, кога градот Скопје започнал интензивно да се зголемува заедно со новите исламски градби: амами и џамии, за чија градба и функционирање биле потребни големи количества чиста вода.

Аквадуктот за последен пат бил обновен по Скопскиот земјотрес во 1963 г., кога биле поправени три лака и два столба кои паднале од јачината на земјтресот. [4]

Опис[уреди]

Во текот на својата историја, голем број на патници, истоичари и писари кои пишувале за аквадуктот сепак не се согласувале околу бројот на неговите лаци: според некои тврдења нивниот број бил 200, па 60, а бројот од 55 лаци е забележан и во „Енциклопедија на ликовните уметности“ објавена во Загреб во 1960 г. Според податоци од 1514 г., кога се смета дека бил изграден аквадуктот, тој содржил 55 лаци кои се потпираат на масивни столбови со квадратна основа, 42 отвори за олеснување на ѕидната маса а вкупната негова должина изнесувала 386 метри.

Аквадуктот денес[уреди]

Аквадуктот денес преттавува една од позначајните знаменитости на градот Скопје. Во 2007 г., концерт кај аквадуктот одржале музичката група „Синтезис“.[5]


Панорама на скопскиот аквадукт


Галерија[уреди]

Наводи[уреди]