Џин Амдахл

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Џин Амдахл
Amdahl march 13 2008.jpg
= Џин Amdahl обраќајќи се на UW-Медисон Алумни собирање,март 13,2008
Роден ноември 16 1922 (1922-11-16) (92 г.)
Фландриу, Јужна Дакота
Националност Норвешки американец
Образование Јужна Дакота Државен Универзитет
Докторски ментор Харолд А. Петерсон[1]
Познат по Amdahl's law

Џин Мајрон Амдахл (роден 16 ноември 1922) е Норвешки-Американец компјутерски архитект и high-tech претприемач,главно познат по неговата работа на супер-компјутери во IBMа подоцна и во својата компанија, особено Амдахл Корпорација. Тој можеби е најпознат по формулирањето Amdahl's law, каде се вели темелно ограничување на паралелно пресметување.

Детсвото и овразованието[уреди | уреди извор]

Амдахл беше роден од имигрант родители на Норвешки и Шведско потекло во Фландреау, Јужна Дакота. По отслужување на Navy во текот на времето во WWII тој заврши студии по инженерство физика во Државниот Универзитет Јужна Дакота во 1948. Тој продолжи да студира теоретската физика во Универзитеот Висконсин–Медисoн и таму заврши докторат во 1952 тезата со наслов Логички дизајн на развиената брзина на дигиталните компјутери и создавање на неговиот прв компјутер, WISC. Потоа отиде директно од Висконсин на добро платена позиција во IBM во јуни 1952 година. Во 50-тите , животната средина на IBM беше една од иновации и возбуда кога новите технологии кои произлегуваат од воените напори почнуваше да се применува во индустријата.Амадахл во почетокот работел на машински дизајни за препознавање знаци и симулација на студии за да се утврди дали машина може да се направи да се однесува како човечкиот мозок.


IBM & Амдахл[уреди | уреди извор]

Во IBM, Амадахл работел на IBM 704, на IBM 709, а потоа со Stretch пројект, основата за IBM 7030. Тој ја напушти IBM бо декември 1955 година но се врати бо септември 1960 година (после работа во Ramo Wooldridge и во Aeronutronic). На неговото враќање тој работеше наSystem/360 семејство архитектура и стана IBM Fellow во 1965, и шеф на ACS лабораторија во Менло Парк,Калифорниа. Тој повторно замина од IBM во Септември 1970, по неговите идеи за компјутерски развој беа одбиени, и да се воспостави Амдахл Корпорација во Sunnyvale, Calif.со помош од Фуџитцу.

Натпреварувајки со IBM во супер пазарот,компанијата произведува "приклучок-компатибилен" супер компјутери, превозот на првата машина бо 1975-Амдахл 470V/6 малку поефтина, повеке сигурен и побрза замена за Систем 370/168. Купувајки една Амдахл 470 и приклучок-компатибилина периферални уреди од трета партија производители,клиентите можеа сега да работат со S/360 и S/370 апликации без купување реалните IBM хардвери. Амдахл софтвер тимот развива VM/PE, софтвер дизајниран да оптимизира реформанса на IBM MVS оперативен систем кога работат под IBM [[VM (оперативниот систем)|VM оперативен систем]. Од 1979 Амдахл Корпорација продаде околу 1 билион $ на V6 и V7 супер компјутери и имаа преку 6,000 вработени низ целиот свет. Корпорацијата продолжи да дистрибуира IBM приклучок-компатибилен front-end processor (4705) како и со високи перформанси диск драјвери, и заеднички развиваа со Фуџитцу инжинери.

Во Спинг Џоинт Компјутерска Конференциа, Амдахл заедно со три други компјутер архитекти, особено Дан Слотник, ILLIAC IV архитект, ангажирани во дискусијата за иднината на архитектонски трендови. Амдахл потврди, вербално на три напишани страници, за лимит перформанси во било која посебна карактеристика или мода воведе нови машини. Ова резултираше со две, големи и мали, "закони" на компјутерска перформанса во однос на секвенцијален vs. паралелно процесирање. Овие аргументи продолжат и во овие денови.


1979–now: Entrepreneur[уреди | уреди извор]

Амдахл остави имењак компанија во август 1979 година да воспостави Трилогија Системи. Со над 200 милиони долари во средства Трилогија беше насочена кон дизајнирање на интегриран чип за уште поевтини супер компјутери. Чипот за развојне успеа во рок од месеци од 60 милиони $ јавна компаниска понуда; потоа,компанијата се фокусираше на развивање на својата VLSI технологија и,кога тој проект пропадна ,во 1985 година Трилогија се спои во Elxsi. Elxsi истотака помина лошо и Амдахл заимна во 1989 година,откако веќе основал неговиот следен постфат, Андор Интернационал, во 1987. Андор, се надеваа да се натпреваруваат во средно мејнфрејм маркет,со користење на подоври производни техники развиена од страна на еден од вработените во команијата.За да се помали и поефтини машини производствени проблеми и силна конкуренција, Роберт Ф.Браун, доведе компанијата во стечај од 1995 год.

Амдахл ко-основач на Комерцијални Дата Сервери во 1996 год, повторно во SunnyVale, и повторно развивање на машини како-мејнфрејми но овој пат со нов процесорски дизајн и насочени кон физички помали системи.Една таква машина,од 1997 година, беше ESP/490, За подобрување на IBM P/390 на System/390 семејство.Од тогаш CDS го промени своето име и го задржа својот фокус. Како Xbridge Системи, Компанијата сега гради софвер за поврзување да водат мејнфрејмс и отворен систем.

На ноември 2004 година, Амдахл беше назначен на советодавач на одбор на Масивно Паралелни Технологии.

Награди[уреди | уреди извор]

Амдахл беше прогласен за IBM Fellow во 1965, стана член на Националната Акадаемија за Инжинерство во 1967 и е признаен како Centennial Alumnus од Јужна Дакота Државниот Универзитет во 1986. Hој има бројни награди и потенти на неговата кредитна и добил Почесни Докторати од неговите две алма ветераните. Амдахл беше награден како Harry H. Goode Memorial Award од IEEE компјутерско Општество "како признание за неговите исклучителни придонеси на дизајнот,апликации и производство на големи-високи-компјутерски перформанси."[2]

Во 1998 година,Амдахл беше признаен со Fellow награда од Computer History Museum.[3]

Во ноември 2007 година Амдахл беше признаен со SIGDA пионерско дело.[4]


Видете истотака[уреди | уреди извор]

Описи[уреди | уреди извор]

  1. „WISC“. http://ed-thelen.org/comp-hist/wisc.html. конс. 11 април 2009. „Професор Петерсон ги охрабри, под услов простор и дом во одделот, и помага за наоѓање средства за развој на Висконсин интегрално синхронизиран Компјутер (WISC), првиот дигитален компјутер вграден во Висконсин.“ 
  2. „Past recipients for Harry H. Goode Memorial Award“. http://awards.computer.org/ana/award/viewPastRecipients.action?id=17. конс. 16 јануари 2008. 
  3. Gene Amdahl – Computer History Museum Fellow Awards Recipient
  4. „SIGDA Pioneering Achievement Award“. http://www.sigda.org/amdahlevent.html. 

Наводи[уреди | уреди извор]