Јохан Јозеф Лошмит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Јохан Јозеф Лошмит (15 март 1821 - 8 јули 1895 година) , кој се нарекува себеси претежно како Јозеф Лошмит ( изоставување неговото име ), беше забележителен австриски научник кој настапи преседан работа по хемија, физика ( термодинамиката, оптика, електродинамика ), и кристално форми. Роден е во Carlsbad , град лоциран во Австриската империја (сега Карлови Вари , Чешка) , Лошмит стана професор по физичка хемија на Универзитетот во Виена во 1868 година. Тој имаше две раните ментори. Првиот беше свештеник Бохемија , Adalbert Република , кој убеден родители Лошмит да испрати млад Јозеф во средно училиште во Piarist манастир во Schlackenwerth и , во 1837 година , на напредна средношколски часови во Прага. Ова беше проследено со две години по филозофија и математика на Прага Карловиот универзитет , каде Лошмит се сретна со својот втор важно ментор. Ова беше професор по филозофија Франц С Exner , чиј вид е неуспешна , а кој побара Лошмит да биде негов личен читателот. Exner беше познат по својата иновативна училиште реформи, кои опфаќаа промовирање на математиката и науката како важни теми . Тој предложи да се Лошмит , кој стана близок личен пријател , дека тој се применуваат математика за психолошки феномени. Во процесот на правење на ова, тој стана многу способни математичар. Неговиот 1861 книшка, Chemische Studien ( "хемиски студии "), предложи две -димензионални прикази за повеќе од 300 молекули во стил неверојатно слични на онаа што се користи од страна на современите хемичари. [1 ] [2] Меѓу овие биле ароматични молекули , како што се бензен ( C6H6 ), и сродните triazines . Лошмит симболизира бензен јадро од страна на голем круг, за кој рече дека беше да се укаже на сеуште неодредена структура на комплексот . Некои тврдат дека, сепак, има намера ова како предлог на циклични структура, четири години пред тоа на Kekulé , кој е попознат и генерално се кредитираат со откривањето на циклични структура бензен е. Во 1865 година , Лошмит беше првиот да се процени големината на молекулите кои го сочинуваат воздухот : [ 3] неговиот резултат беше само двапати вистинската големина, извонреден подвиг со оглед на приближни тој мораше да се направи. Неговиот метод е дозволено големината на било гас молекули да бидат поврзани со мерливи феномени, и оттаму да се утврди колку молекули се присутни во даден волумен на гасот. Овој вториот количина е сега познат како Лошмит константа во негова чест, и својата модерна вредност е 2,69 x 1019 молекули по кубен сантиметар по сантиметар стандардна температура и притисок (STP ). [4] Лошмит и неговиот помлад универзитет колега Лудвиг Болцман станале добри пријатели . Својата критика на обид Болцман да се изведе вториот закон на термодинамиката од кинетичката теорија стана познат како " реверзибилност парадокс" . Тоа доведе Болцман на неговите статистички концептот на ентропија како логаритамска картонче на бројот на микроскопски држави што одговара на дадена термодинамички држава. Лошмит повлече од универзитетот во 1891 година , а починал во 1895 година во Виена. Неговата единствено дете умреле пред него на возраст од десет.