Јом-кипурска војна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Јом Кипурски конфликт
Дел од Арапско-израелски конфликт
Датум 1973
Место Израел
Исход Женевска конференција (1973)
Завојувани страни

Flag of Israel.svg Израел
Команданти и водачи

Flag of Egypt.svg Египет
Flag of Syria.svg Сирија
Flag of Iraq.svg Ирак

Јом Кипурскиот конфликт е воен конфликт од 1973 година помеѓу Египет и Сирија од една и Израел од друга страна. Војната е наречена по самиот ден на започнување на конфликтот - Јом Кипур, најголемиот еврејски пазник, и самата таа е неочекувана од страна на израелците. Војната завршува со посредство на САД.