Јаков (печатар)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Јаков (Камена Река, ден. Македонска Каменица, XVI век) бил првиот македонски печатар. Потекнувал од свештеничко семејство. Во обновената печатница на Божидар Вуковиќ отпечатил часослов на црковнословенски јазик во 1566 година, украсен со илустрации, знаменца и вињети. Еден добро зачуван примерок има и НУБ „Климент Охридски“ во Скопје.[1][2]

Наводи[уреди]

  1. Харалампие Поленаковиќ, Белешки за првиот Македонец-печатар Јаков од Камена Река, „Нова Македонија“, Скопје, 1, 2 и 3 мај 1957 (Избрани дела, трето дополнето издание, 6, Скопје, 2007, 14-16)
  2. Михаило Георгиевски, Македонската печатарска дејност (1915-1913), Скопје, 1972, 30–31