Јавен домен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Икона која понекогаш се користи со цел да се индицира дека изворниот материјал не е подложен на авторски права.

Јавниот домен го опфаќа телото на знаење и иновација (особено креативните дела како пишувањето, уметноста, музиката и пронајдоците) во релација со која ниту едно лице или друг легален субјект може да создаде или одржува имотни интереси во врз определена правна јурисдикција. Ова тело на информирање и креативност се смета за дел од општото културно и интелектуално наследство, кое, во целина, секој може да го користи или експлоатира, било со комерцијална или некомерцијална намера.