Јаболчна коска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Јаболчна коска
Gray164.png
Левата јаболчна коска.
Gray995.png
Страничен поглед на забите и вилиците. (Јаболчната коска се наоѓа во средината.)
Латински os zygomaticum, zygoma
Греева p.164
TA A02.1.14.001

Јаболчната коска (латински: os zygomaticum) е парна коска на лицето. Се наоѓа во горнонадворешниот дел на лицето и гради карактеристичен релјеф на лицето. Се зглобува со горната вилица, слепоочната, клинестата и челната коска.