Јабланичко езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Јабланичко Езеро

Јабланичкото Езеро и мостот преку него Острожац

Податоци
Положај: Босна и Херцеговина
северна Херцеговина
Површина 13 km²
Должина 30 km
Ширина до 3,1 km
максимална длабочина: 80 метара
Притоки: Неретва, Рама
Острови: Неретва
Надморска висина: око 202 метра
Поголеми градови на езерото: Јабланица, Коњиц

Јабланичкото езеро е вештачко акумулационо езеро на реката Неретва во Босна и Херцеговина. Се простира од Коњиц до Јабланица, низ магистралниот пат M-17.

Јабланичкото езеро настанало во 1953 година со изградбата на лаковидната брана на Неретва, 5 километри узводно од Јабланица.

Површината на езерото изнесува 13 km², додека пак просечната длабочина 70 метри. Висината на браната е 80 метрси. Езерото е долго 30 километри, широко до 3,1 километар, на надморска висина од 202 метри, при што водостојот осцилира до 25 метри.

Езерото е познато како викенд одмаралиште и туристичка дестинација. Богато е со разновидна риба: пастрмка, главатица, стругача, шаран, бел клен итн.